duminică, 11 martie 2012

Tortul Prieteniei - Tort cu piersici

Ieri nu am postat nimik, dar azi am o surpriza! Un tort cu piersici! M-am to gandit cum sa-l denumesc, fiind primul meu tort mai complicat! Si mi-a venit ideea! TORTUL PRIETENEI! Prietenia e complicata si simpla, delicioasa si cu surprize...si iti ramane in suflet!
Multumesc Diana pentru ajutor si pentru retetele pe care le primesc din USA de la tine. Imi permit sa iti postez sursele de inspiratie pentru CUNOSCATOARELE DIN ROMANIA!

tort postat in USA in 2010
http://iambaker.net/fourth-of-july-cake
tort postat in USA in 2011
http://eatingoutpartv.blogspot.com/2011/09/how-to-make-cherpumple-successfully.html

Pacatul meu este ca nu reusesc sa pot manca cu multa crema de unt si cu combinatiii foarte interesante!




Ingrediente
Blat
  • 4 oua
  • 150 gr zahar
  • 75 gr faina
  • 3 lingurite praf de copt
  • 10 gr cacao
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 borcan de piersici



Crema
  • 150 sirop de piersici
  • 75 gr zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 13 gr gelatina
  • 250 gr mascarpone
  • 400 ml frisca
Sirop
  • 200 ml apa
  • 150 gr zahar
  • 6 linguri sirop de piersici
Blatul - mixam oulae cu zaharul, zaharul vanilat pana isi tripleaza volumul. Faina o amestecam cu cacao si praf de copt. Cu un tel amestecam faina cu compozitia lichida, cu miscari verticale. Tapam o tava cu hartie de copt si coacem la 180 pana trece testul cu scobitoarea.

Crema - gelatina se pune in apa rece si se lasa 10 minute. Siropul de piersici il amestecam cu zaharul, zaharul vanilat si il punem pe foc mica sa se incalzeasca bine, fara a fierbe. Luam vasul de pe foc si adaugam gelatina. Omogenizam si lasam la racit. Branza mascarpone o mixam pana devine o crema, adaugam siropul rece lingura cu lingura mixand in continuare.  Adaugam frisca batuta tare.

Cum asamblam: taiem in doua blatul. Pe partea de sus a blatului aranjam piersicile pe margine si decupam mijlocul. Punem partea de jos a blatului intr-o forma detasabila, insiropam cu un sirop fiert din ingredientele de la sirop. Punem un strat subtire de crema, asezam piersicile si in mijloc punem partea decupata anterior.

 Punem crema pana acoperim piersicile si partea decupata. Apoi punem cealalta jumatate de blat si o insiropam bine.


Punem crema in spatiul din mijloc, apoi acoperim tot tortul cu crema. Presaram ornamente de ciocolata si dam la rece minim 5 ore.






Sper ca v-a placut!

Si aceasta reteta sper sa faca parte din parada Dulce Romanie, luna martie
http://criss75-despremine.blogspot.com/2012/03/dulce-romanie-provocarea-lunii-martie.html

7 comentarii:

  1. arata foarte bine! si imi plac piersicile!

    RăspundețiȘtergere
  2. sper ca si eu sunt pe lista prietenilor?!? Te pupic!

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnica, ma asteptam sa vad si un link spre reteta de unde te-ai inspirat. Asa ar fi frumos, nu?
    http://www.lauraadamache.ro/2011/12/la-multi-ani-2012.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sursa de inspiratie este din USA. Multumesc Diana! In acest stil face torturi din 2009. Modificarile facute de mine la reteta ei sunt: am inlocuit kiwi cu piersici si nu am folosit crema de unt si jeleu pentru decoratiuni. Ea nu are blog, dar mi-a trimis sursele ei de inspiratie si mi-a promis sa imi trimita si site-ul cu reteta cu kiwi
      reteta din 2010
      http://iambaker.net/fourth-of-july-cake
      reteta 2011
      http://eatingoutpartv.blogspot.com/2011/09/how-to-make-cherpumple-successfully.html

      Ștergere
  4. Poate si doamna tot de pe site-urile americane se inspira!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate nu vedeti asemanarea izbitoare intre tortul acesta si cel facut de Laura Adamache. Reteta si cantitatile sunt aproape identice. In plus, etapele si stilul de a prepara tortul e cel explicat de Laura.

      Ștergere