duminică, 4 noiembrie 2012

Tort CLOPOTICA

De ce Clopotica? Se spune ca atunci cand zanele iti vorbesc glasurile lor suna ca si clopoteii de argint. Iar dintre toate zanele preferata familiei noastre este Clopotica. Cand veti gusta tortul clopotei de placere vor suna! Sa il incercati! (blatul l-am adaptat dupa unul gasit la Martha Stewart)

Ingrediente:
Blat

  • 1 3/4 cani faina
  • 1 plic praf de copt
  • 1 varf de sare
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • 2 oua mari
  • 3/4 cana zahar tos
  • 1 ceasca miere de albine de calitate
  • 1/2 ceasca lapte
  • 1/2 ceasca ulei
  • 1/2 ceasca miez nuca taiat cubulete
  • 1 lingurita coaja de lamaie proaspat rasa

Crema de umplere

  • 250 ml lapte rece
  • 3 linguri zahar tos
  • Crema pentru prajituri cu gust de ciocolata de la dr. Oetker

Glazura

  • 4 albusuri mari
  • 1 ceasca zahar tos
  • 1 varf de sare
  • 1 lingurita vanilie
  • 150 gr unt la temperatura camerei taiat cubulete


Cum se prepara? Faina se amesteca cu un tel cu praful de copt, sarea si scortisoara.
 Intr-un bol incapator, cu mixerul, la viteza medie amestecam ouale si zaharul aproximativ 3 minute.

 In alt bol amestecam mierea cu laptele, uleiul si coaja de lamaie.
 Pornim mixerul pe minim si turnam cu grija peste amestecul de oua cel de miere. Se continua aproximativ 1 minut, apoi turnam amestecul de faina.
 Omogenizam bine. Punem nucile si amestecam cu o spatula de plastic.

Turnam in tava tapata cu hartie de copt si dam la cuptor.
Cuptorul il preincalzim, iar in functie de cuptor, la minim lasam tortul pana trece testul cu scobitoarea.
Il scoatem cand este gata si il lasam 10 minute in tava. Apoi il scoatem din tava, desprindem hartia de copt si il lasam la racit aproximativ 2 ore.
 Cand s-a racit il taiem in jumatate.
 Daca va plac blaturile mai seci il lasati asa, daca vreti puteti face un ceai de fructe de padure si sa il insiropati.
Se prepara crema de ciocolata conform instructiunilor de pe pachet. Umplem tortul si il lasam la frigider pentru 1 ora.
Cand punem glazura trebuie sa fie rece.
Glazura se prepara chiar inainte de a o folosi. Pe bain-marie batem ouale cu sarea si zaharul pana se intaresc foarte bine.

 Luam de pe foc, punem vanilia si amsetecam la nivel mediu aproximativ 1 minut. Apoi adaugam untul cub cu cub, amestecand foarte bine.

Scoatem torul din frigider, il glazuram incepand din centrul tortului. Eu am glazurat si suportul!!!!

Lasam peste noapte la rece si servim (eu nu am mai avut rabdare si am servit la prima ora cu o cana de cafea langa!)


Sa savurati cu placere!


Un comentariu: