vineri, 26 octombrie 2012

Sarlota cu mere

Azi va rasfat cu doua retete! Pentru simplu motiv ca nu au ajuns briosele!
Ce este cu sarlota? E la prima incercare si e deosebita! Spre deosebire de alte prajituri cu mere, la sarlota merele nu se caramelizeaza si raman cu gustul nealterat!

Ingrediente

  • 1 kg mere
  • 3 oua mari
  • 200 gr zahar
  • 150 gr faina
  • esenta vanilie
  • zahar tos pentru finisaj
Cu mixerul amestecam ouale si zaharul pana isi dubleaza volumul.


 Adaugam vanilia si faina. 
Merele le curatam si le taiem cubulete mici si mijlocii. Tapam tava cu hartie de copt si peretii ii ungem cu unt sau margarina.
 Punem mere si cu o lingura punem aluatul peste ele si lasam 3 minute sa se aseze.

Preincalzim cuptorul la minim si lasam in cuptor aproximativ 1 ora.
Scoatem din cuptor si lasam 10 minute la racit in tava,
 apoi rasturnam si lasam sa se raceasca bine. 
Indepartam hartia cu grija. Presaram zahar tos deasupra.
La noi aproape toata s-a mancat calduta (delicioasa). Restul e la frigider pe dimineata!

Briose

Azi, am incercat o noua reteta de briose. Am gasit reteta pe Foodie Fa mily, (aceasta este reteta originala http://www.foodiefamily.ro/blog/retete/despre-briose-si-un-giveaway/), iar eu am adaptat-o astfel:

Ingrediente

  • 250 gr faina
  • 100 gr cacao
  • 1 varf de sare
  • 2 1/2 lingurite praf de copt
  • 150 gr zahar
  • 150 ml iaurt (dietetic Pilos)
  • 150 ml lapte
  • 1 ou
  • 1 lingurita vanilie
  • 80 ml ulei
Am pornit cuptorul pe 200. Am amestecat faina,
 sarea, cacao intr-un vas. In alt vas am batut putin oul, 
am adaugat zaharul,
 iaurtul, 
laptele
 uleiul, vanilia.
 Dupa fiecare ingredient am amestecat in vas. Am turnat compozitia lichida peste cea uscata, am amestecat rapid, am pus in forme si am dat la cuptor 15 minute. 
Copii au asteptat cu nerabdare sa orneze,

 iar acum, dupa 20 de minute, ma intreb daca chiar am pregatit briose. Nu le mai gasesc!!!