luni, 30 aprilie 2012

Parada lunii aprilie

Iata si minunata parada a lunii aprilie de la Dulce Romanie. Multumim Alina!
http://sotiefericita.blogspot.com/2012/04/provocarea-dulce-romanie-parada-lunii.html

duminică, 29 aprilie 2012

Prajitura Dora

Am pus unor prajituri numele copiilor. Mama mi-a reprosat ca numele ei nu apare si am gasit aceasta reteta pe blogul Laurei Laurentiu (http://www.retetecalamama.ro/retete-culinare/prajituri-torturi/prajitura-cremoasa-cu-mac-branza-si-lamaie.html multumesc pentru retata). Am modificat-o un pic si iata ce a iesit (este singura bucatica care am reusit sa o salvez pentru cateva minute sa o fotografiez)


Ingrediente
Blat

  • 4 albusuri
  • 5 linguri zahar
  • 100 gr faina
  • 4 linguri mac macinat fin
  • 50 gr unt topit
  • 1 praf de sare

Crema de branza
  • 4 galbenusuri
  • 200 ml lapte
  • 2 linguri amidon de porumb
  • coaja de la 1 lamaie
  • 1 lingurita esenta lamaie
  • 500 gr branza mascarpone
  • 6 linguri zahar
  • 200 ml frisca

Lemon crud
  • 2 oua intregi
  • 3 lamai
  • 2 linguri amidon de porumb
  • 6 linguri zahar
  • 50 gr unt

Glazura de ciocolata
  • 100 gr ciocolata cu 75% cacao
  • 2 linguri ulei
  • 50 ml frisca lichida
Blatul: se bat albusurile spuma tare cu sarea, se adauga zaharul si se maxeaza pana devine bezea tare. Se adauga macul, fina si untul topit si se omogenizeaza cu miscari verticale. Se pateaza tava cu foaie de copt si se da la cuptor la 180 pentru 5-20 minute.




Crema de branza - galbenusurile se freaca cu zaharul, apoi se adauga amidonul. Se pune peste compozitie laptele si se pune cratita la fiert la foc mic pana se ingroasa. Se ia de pe foc si se adauga coaja de lamaie si esenta de lamaie. Se adauga in crema calda branza mascarpone pe care eu in prealabil am frecat-o pentru a fi mai fina. Se lasa la racit si se adauga frisca bauta. 


Lemon crud - se bat ouale in cratita cu zaharul, amidonul, coaja de la lamai si zeama de la cele 3 lamai. Se pune la foc mic la fiert pana se ingroasa. Se adauga untl. Se lasa la racit.


Glazura - pe baie de aburi se topeste ciocolata si se adauga uleiul si frisca lichida si se omogenizeaza.

Asamblarea. 
Blatul de mac, peste care am turnat crema de branza. Am dat la frigider 1 ora si apoi am pus lemon crudul. Am mai lasat o ora la frigider si apoi am pus glazura de ciocolata. Prajitura a stat peste noapte la frigider, iar a doua zi am luat masa cu prietenii si a fost foarte putina.....A trebuit sa promit ca o sa repet reteta.




Aceasta reteta participa la provocarea Dulce Romanie care este gazduita luna aceasta de Alina - http://sotiefericita.blogspot.com/2012/04/provocarea-lunii-aprilie-dulce-romanie.html

Placinta cu telemea si marar

Saptamana trecuta am cumparat din piata de la producatorii locali mai multa telemea (sunt o pofticioasa si arata extrem de bine). Asa ca sambata m-am trezit ca mai am in frigider telemea de care eram constienta cu nu o puteam consuma. Asa ca m-am hotarat sa fac o placinta. Si pentru ca nu am avut starea necesara sa prepar si foile am mers la magazin si am cumparat foi pentru foetaj.

Ingrediente

  • 1 pachet de foi pentru foetaj
  • 700 gr branza telemea rasa
  • 4 oua mari
  • 3 linguri marar praf
  • 3 linguri pesmet
  • 3 linguri smantana
  • piper
  • 50 gr unt topit


Am uns tava cu unt am asezat jumatate din foaia de foetaj, am uns-o si pe ea cu un t si am intepat-o cu furculita. Ingredientele le-am amestecat bine si le-am asezat in tava.

 Am uns cu unt si cealalta jumatate de foaie si am asezat-o cu partea unsa peste compozitia de branza. Am preincalzit cuptorul la 180 si am lasat placinta in cuptor pana a prins culoare aurie. 


Am lasat-o sa se raceasca (cu greu pentru tori eram in jurul tavii) si am taiat cuburi.


Limonccello

In ultima mea calatori in Franta, am baut aceasta licoare. Un digestiv servit la finalul mesei. M-am indragostit de ea. Desi in Italia am fost de multe ori, nu am baut aceasta bautura, despre care am aflat ca isi are originea in Nordul Italiei. Reteta este cea a familie Lachard care au avut bunavointa sa ne gazduiasca timp de o saptamana si carora le multumim si pe aceasta cale.

Ingrediente

  • 500 gr lamai
  • 500 ml alcool de 90
  • 500 ml apa
  • 400 gr zahar
Lamaie se trec prin jet de apa fierbinte si se sterg cu un prosop curat. Cu un peeler se curata doar partea galbena din coaja. Coaja se pune intr-un recipeint curat impreuna cu alcoolul si se tine la loc racoros timp de 30 de zile.


 In a 31 zi din apa si zahar se face un sirop astfel - se pune la fiert apa impreuna cu zaharul si se lasa la clocotit timp de 5 minute. Apoi se lasa la racit. Cand siropul este rece se strecoara cojile din alcool si se toarna peste alcool siropul obtinut. Se lasa inca 30 de zile sa se aseze aromele. Se serveste de la frigider la finalul mesei principale.





sâmbătă, 28 aprilie 2012

CAND VREM SA FIM MAI CATOLICI DECAT PAPA!

O distinsa doamna recunoscuta in lumea culinara romaneasca a postat un comentariu la una din retetele de pe acest blog!
As dori sa prezint SURSE DE INSPIRATIE care nu apar mentionate in reteta si autorii lor nu s-au flambat!


1. Girandole alla mozzarella
http://www.lauraadamache.ro/2008/10/girandole-alla-mozzarella-spirale-de.html
original postat in 2007
http://www.panperfocaccia.eu/forum/viewtopic.php?f=12&t=3796

2. Sofficini
http://www.lauraadamache.ro/2009/03/sofficini.html
http://www.cucinaconme.it/sofficini_forum.htm


Ma opresc cu exemplele, dar.... inainte de a cometa rautacios sa ne uitam pe propriile bloguri DOAMNELOR!

luni, 16 aprilie 2012

Cotlet de porc la cuptor

Pentru acest cotlet special am pregatit o marinata din


  • 2 linguri mustar, 
  • 3 linguri ulei
  • 2 linguri miere
  • sare
  • piper
  • usturoi praf

Am lasat carnea in marinata 30 de ore la frigider. Apoi am pus o folie de aluminiu in tava, am uns cu ulei folia am asezat cotletul si am pus alta folie. 


Am dat la cuptor pentru 20 de minute, apoi am intors cotletul pe folia de deasupra si am lasat in cuptor pana s-a facut carnea. Am feliat dupa ce s-a racit carnea si am servit cu sos din vin rosu.


Stufat de miel

Este traditionalul stufat din sudul tarii!

Ingrediente

  • pulpele de miel
  • 30 fire de ceapa verde
  • 30 fire de usturoi verde
  • condimente pentru miel
  • sare, piper
  • condimente pentru miel
  • bulion


Carnea se spala. Se face un pat in tava de ceapa verde si usturoi verde. Se aseaza carnea se condimenteaza cu sare, piper si condimente pentru miel. Deasupra se pun din nou ceapa verde si usturoi verde si buloin. Se face din apa, o cana de bulion si 3 linguri de ulei un sos ce se pune in tava. 

Se acopera carnea cu folie de aluminiu si se da la cuptor 30 de minute. Se scoate si se indeparteaza folia si se lasa la cuptor pana se patrunde mielul. Sosul se serveste cu carnea de mile pe pat de ceapa si usturoi.
Aceasta reteta prticipa la provocarea Dulce Romanie gazduita de Alina - http://sotiefericita.blogspot.com/2012/04/provocarea-lunii-aprilie-dulce-romanie.html

Meniul

Aperitive

  • Saleuri - cele 3 tipuri



  • Drob

  • Patratele cu branza si  spanac

  • Oua umplute cu sos de spanac

Ciorba
Sarmale
Friptura

  • Stufat de miel

  • Cotlet de porc la cuptor

Desert

  • Amandine

  • Eclere

  • Pasca

  • Prajitura cu mac, crema de branza si lamaie

  • Tort de portocale cu iaurt si mascarpone