marți, 28 februarie 2012

Briose de martisor!

Pentru ca maine este 29 februarie si trebuie sarbatoriti barbatiii!!!! am pregatit o reteta de briose!





Ingrediente


  • 110 gr faina
  • 4 oua mari
  • 120 gr zahar pudra
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 lingurita praf de copt
  • 200 ml frisca lichida
  • 25 gr zahar pudra






Amestecam faina cu praful de copt. Albusurile le batem spuma, apoi adaugam 20 gr zahar pudra (din cei 120) pana devine o bezea tare. Mixam galbenusele cu restul de zahar si zaharul vanilat, pana devin albe. Adaugam, cu miscari verticale bezeaua. Apoi adaugam mixul de faina. Amestecam cu grija. Punem hartia in tava de briose (eu am una cde 12 bucati cu orificiu la mijloc)

 si punem 3/4 din capacitatea fiecarei briosele.

 Dam la 160 timp de 20 de minute.

 Le scoatem, luam deoparte hartia si mixam frisca lichida cu 25 gr zahar pudra. Umplem golurile cu frisca obtinuta si ornam.


Sper sa va placa reteta mea!

Reteta este participanta la provocarea lunii martie 2012 de la Dulce Romanie!

http://criss75-despremine.blogspot.com/2012/03/dulce-romanie-provocarea-lunii-martie.html


Si la concursul propus de  Kadia `Concurs cu premii  Kadia` http://kadiasfood.wordpress.com/2012/02/05/cupcake-concurs/

luni, 27 februarie 2012

Franzela cu chimion si lapte

Pentru diminetile reci, cu unt si cafea/ceai/ciocolata calda franzelutele sunt perfecte!

Ingrediente


  • 500 gr faina
  • 250 ml lapte caldut
  • 25 gr drojdie
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingura sare
  • 50 ml ulei



Se amesteca laptele, drojdia si zaharul pana se dizolva drojdia. Faina se amesteca cu sarea. Se face un loc in mijlocul fainii si se toarna compozitia de drojdie. Apoi se toarna uleiul. Se framanta usor, pana aluatul nu se mai prinde de marginile vasului. Se lasa la odihna 45 de minute. Se intinde apoi pe masa de lucru si se modeleaza doua franzelute. Tava se tapeaza cu hartie de copt, se pun pranzelutele, se fac dungi cu cutitul, se ung cu ou batut se presara cu chimion. Se dau la cuptorul incins 35-40 minute.


Pofta buna!


Intru in concurs cu o reteta de franzele cu chimion si lapte
http://www.reteteculinare.ro/forum/discutii/februarie_2012_inscriere_in_concurs_aluaturi_calde-9924/

DELIMANO

Concursul este cu premii frumoase!
http://www.delimanochefs.ro/reteta/c/20266/recipe_id/11776?ref=20266

duminică, 26 februarie 2012

Placinta cu mere

Pentru ca in ultimul timp am tot pregatit retete mai complexe, azi am pregatita o placinta cu mere! Foarte simplu si foarte gustos. Prima poza va arata cum arata tava dupa primele 10 minute de la scoaterea placintei din cuptor!


Ingrediente
Pentru aluat
  • 230 gr unt rece
  • 350 gr faina
  • o lingura zahar
  • o lingurita sare
  • 1 esenta vanilie
  • 60 ml apa rece

Pentru umplutura
  • 8 mere
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 4 linguri zahar
  • 2 linguri gris

Frisca
  • 200 ml frisca lichida
Se amesteca faina, sarea si zaharul cu mixerul. Apoi se adauga untul cubulete. Se mixeaza pana arata ca un pesmet. Se adauga esenta de vanilie si apa rece lingura, cu ligura. Trebuie sa obtineti un aluat omogen. L-am invelit in folie de aluminiu si l-am dat la rece 1 ora.
Merele le-am curatat de coaja si le-am ras pe razatoarea mica. Le-am amestecat cu zaharul, zaharul vanilat si grisul.

2/3 din aluat l-am intins pe masa de lucru. Am uns cu margarina tava de placinta si am tapat-o cu faina. Am intins foaia de aluat, am dezlipit aluatul in plus si am intepat fundul placintei cu furculita. Am intins omogen compozitia cu mere. Am instins si restul de 1/3 din aluat si am acoperit compozitia cu mere. Am presat bine martinea placintei si am intepat si capacul placintei cu furculita.




Am dat placinta la 200 in cuptor, pana s-a rumenit.



Este delicioasa cu frisca batuta acum iarna, la vara o servesc cu inghetata de vanilie!







vineri, 24 februarie 2012

PRAJITURA ILIE

Prima postare a fost prajitura Sarah. Acum a venit randul prajiturii Ilie!



Ingrediente
Blat
  • 6 oua
  • 12 linguri zahar praf
  • 1 lingura bicarbonat
  • 10 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • 2 plicuri zahar vanilat

Crema
  • 4 galbenusuri
  • 2 linguri faina
  • 200 ml lapte rece
  • 200 gr unt
  • 100 gr zahar pudra

14 bucati roll de ciocolata

Glazura
  • 4 albusuri
  • 200 gr zahar pudra
  • 2 plicuri zahar vanilat

Blatul: albususrile se bat spuma tare, apoi se adauga zaharul si apoi se obtine o bezea lucioasa.Se adauga galbanusurile pe rand si se amesteca cu lingura de lemn. Faina se amesteca cu bicarbonatul, cacao. Se amesteca cu ouale. Compozitia se pune in tava si se da la foc potrivit aproximativ 25 minute.




Crema: galbenusurile se freaca cu faina si cu amidonul. Se adauga incet laptele rece. Se pune pe foc mic pana se ingroasa. Se  lasa la racit. Untul se freaca cu zaharul si apoi se adauga treptat crema rece.
Glazura: se bat albusurile cu zaharul si zaharul vanilat pe bain-marie pana se ingroasa.Se iau de pe abur si se bat in continuare pana se racesc.


Asamblare: pe blat se intinde crema. Se iau cele 14 roll-uri de ciocolata se se preseaza usor in crema. Se pune deasupra  bezeaua. Se lasa la rece 1 h apoi se poate servi!


Pofta buna1



joi, 23 februarie 2012

Cheesecake cu ciocolata si caramel

Stiu, reteta am promis-o sambata! Dar in seara aceasta ma definitivat-o! Ieri am lucrat la ea si azi am terminat! E fffoarte buna!Necesita mai multa munca, dar merita!


Ingrediente!

Pentru crusta oreo
  • 300 gr biscuiti oreo
  • 100 gr unt

Crema de branza

  • 600 gr branza mascarpone
  • 397 ml lapte condensat
  • o jumatate cana zahar
  • 5 lingurite zeama lamaie
  • 1 esenta vanilie
  • 3 oua mari
  • 100 gr ciocolata
Caramel - dupa gust

Glazura
  • 100 ml frisca
  • 100 gr ciocolata

Eu am preparat anterior laptele condensat si caramelul, si v-am postat retetele. Cu o foaie de copt tapam o tava de tort de diametru 18-20cm. Sfaramam oreo si il amestecam bine cu untul topit. Compozitia o resam in tava si pe peretii acesteia. Acoperim cu folie de aluminiu si dam la frigider.



Cat sta la frigider compozitia de oreo noi preparam crema.

Pornim cuptorul la 160.  Pe bain-marie se amesteca laptele condensat si crema d branza. Dupa ce s-a omogenizat se adauga zaharul, sucul de lamaie, ouale si esenta de vanilie. Se amesteca in continuare, se mai lasa pe fo aproximativ 7 minute si se da deopoarte. Ciocolata o topim pe bain -marie, apoi se amesteca cu 1/3 din crema de branza. Se aseaza mixul de ciocolata, se niveleaza, daca este nevoie, apoi crema de branza. Tava se pune intr-un alt vas. Acest vas se umple pana la jumatatea esterioara a tavii cu apa.  Se pune la cuptor pentru 1 ora si 15 minute.



Se lasa la racit. Cand s-a racit complet sa da la rece minim 8 ore. Eu l-am pus seara si am continuat pregatirea lui in dupa-amiaza aceasta la ora 18. Se scoate din forma si se pune pe o tava de tort. Eu am pus tortul pe un suport inclinat pe mijloc, pentru a avea mai mult caramel. Se toarna caramel dupa gsut si se da la frigider 30 minute.

Intre timp preparam glazura: incalzim frisca pana aproape de punctul de fierbre, turnam ciocolata cubulete peste ea si omogenizam bine. Turnam peste tort si dam la rece pana se intareste glazura! A mea are un aspect de multa crema la mijloc datorita suportului de tort.






E delicioasa si va propun sa o incercati!
Aceast deliciu participa la Dulce Romanie- provocarea lunii iunie 2012
http://www.reteteveggie.com/2012/06/01/provocarea-lunii-iunie-dulce-romanie/